Trädgårdsskötsel är en hobby som många älskar och utövar i hela Sverige. Trots att trädgårdsarbetet många gånger är smutsigt och tungt finns kärleken till trädgården ändå.

I takt med en tilltagande urbanisering blir många tomter i städernas förorter mindre och ibland består större delen av en sluttning. För den trädgårdsintresserade husägaren blir lösningen att bygga en stödmur https://www.flisbyab.se/kunskap-inspiration/tradgardsartiklar/bygga-stodmur som gör att tomten blir jämn och odlingsbar. Tänk på att fylla ut med mullrik och näringsrik jord för att lyckas med dina odlingar.

Trädgårdens positiva effekter på människor

Trädgårdsarbete är inte bara en hobby bland många andra utan har även positiva effekter på människors hälsa. Det finns t.o.m. de som menar att trädgårdsarbete borde skrivas ut på recept av läkare. Trädgårdsarbete gör nämligen människor på bättre humör och minskar risken för ångest och depressioner. Dessutom bidrar arbete i trädgården till livskvalitet och kan förebygga demens. Trädgårdsarbetet bränner även kalorier och ger därför träningseffekt. Bra för den som känner sig stressad av att försöka klämma in gymbesök i en hektisk vardag.

Välja växter till trädgården

Om du inte har obegränsat med tid och ork är det bra att satsa på växter som trivs i den växtzon din trädgård ligger i. Välj tåliga plantor som inte behöver vattnas och pysslas om varje dag. Även om det kan vara avkopplande att rensa ogräs är det skönt att kunna resa bort från trädgården några dagar utan att dina älsklingar vissnat bort.

Om du har svårt att välja växter är ett bra tips att utgå från vilken stil det är på huset. Vid ett torp passar aklejor, kaprifol och viol. Ett funkishus passar med gröna buskar och träd utan blommor och en stramare inramning än torpets mer vilda stil.

Oavsett hur ditt hus eller tomt ser ut är det ändå din och din familjs tycke och smak som ska styra valet av växter. Älskar du rosor eller en japansk trädgård med mossa är det självklart det du ska välja!

 
 
 

Kontakt

Vill du att jag skriver om din samling? Eller vill du komma i kontakt med mig av andra själ? Du når mig enklast på mejl: hejsan@tusenpennor.se