Nuförtiden skapas det ju mycket filmer av olika sorter, ofta med en teknik som är uppseendeväckande bra. Men problemet är att de inte alls håller samma kvalitet som de filmer som en gång i tiden gjordes. Innan sjuttiotalet var det en sådan vedermöda att göra en färdig filmproduktion, att det krävdes något riktigt bra.

Det märks att den gängse uppfattningen fortfarande är att några av världens absolut bästa filmer gjordes innan, säg, 1960. Titta bara på siten IMDb, där man listar alla filmer som har gjorts och vad som tycks om dem. Det finns alltså betygssättande, trivia, kommentarsfält och mycket annat kul där, och där blir det uppenbart att många tycker om de kvaliteter som de äldre sorternas filmer har.
Det finns också många som gjort en sport av att samla på filmer, eftersom att det blir lite av en prestigefråga att kunna mycket info (exempelvis repliker) från de där gamla klassikerna som har fortsatt att inspirera regissörer och skådespelare genom decennierna.
Att samla på filmer väcker frågan om huruvida man ska samla på dem på VHS band eller i DVD-fomat. Att bara ha dem som mpg-filer på datorn är knappast särskilt elegant. Det läckraste är förstås att ha dem i Super 8-format!

 
 
 

Kontakt

Vill du att jag skriver om din samling? Eller vill du komma i kontakt med mig av andra själ? Du når mig enklast på mejl: hejsan@tusenpennor.se