Att samla på saker har varit en populär sysselsättning i flera århundraden. Förr i tiden var det vanligt att samla på frimärken. Idag, eftersom vi skickar mer e-post än traditionella brev så är frimärken inte lite ”hett” och är därför inte lika vanligt att samla på. Egentligen kan man samla på vad som helst, men det känns som att det är mer äldre generationer som ägnar sig åt riktigt seriöst samlande. När det kommer till barn är det vanligt att samla på till exempel gosedjur, fina suddgummin, barbiedockor, häst- eller hockeybilder etcetera. Barn samlar inte för att sedan tjäna pengar på sin samling utan snarare för att själva samlandet är roligt och givande i sig.

Spel och samlande

De människor som utövar något sport eller spel kanske samlar på pokaler från matcher de har vunnit, spelmarker från pokerturneringar eller signerade sportartiklar som bollar, tröjor etcetera från sina favoritspelare. Eftersom dessa saker är viktiga för många sportälskare så är det ofattbart hur många idag väljer att spela på casino online. Då får man ju inte ens leka med de fysiska markerna, vilket för många hör till spelet. Att pilla med spelmarker och göra snygga trix med dem mellan fingrarna är ett bra sätt att visa sig självsäker under pokermatchen samtidigt som det kan ha en psykande effekt på motspelarna som tappar fokus och blir osäkra. Att därför inte kunna göra det, när man sitter vid ett virtuellt spelbord på internet är för många oacceptabelt.

Det finns många seriösa samlare som samlar på värdefulla saker som är svåra att få tag i. Till exempel:

•    Konstverk från en viss konstnär
•    Alla delar av en världskänd servis
•    Kända designmöbler

Ja, man kan som sagt samla på i princip vad som helst. För många handlar det dock mycket om att samlandet ska vara lite svårt och dessutom dyrt. Det ska inte bara gå att köpa till sig fler föremål i samlingen. Halva poängen är för många just letandet, spänningen, ovissheten om man kommer kunna få tag i nästa del i en serie konstverk etcetera. Att samla är en perfekt hobby för de som vill ha lite spänning i vardagen men samtidigt inte har tid att ha en hobby som tar upp alldeles för mycket av ens vardag.

 
 
 

Kontakt

Vill du att jag skriver om din samling? Eller vill du komma i kontakt med mig av andra själ? Du når mig enklast på mejl: hejsan@tusenpennor.se