Att samla på olika prylar är ett populärt intresse hos många individer, inte bara i Sverige utan faktiskt världen över. Men ibland går samlandet överstyr och det är något som kan vara svårt att se för den som är mitt i sitt samlande – turligt nog finns en hel del varningssignaler att hålla utkik efter.

tidningar-hogDet är populärt att samla på kända prylar och eftersom att det är roligt att ha en samlingshobby så är det ganska så förståeligt, men ibland går samlandet över till det extrema och det är inte bra. Men hur vet man om ens samlande börjar gå från att vara en rolig hobby till att bli en skadlig och ohälsosam situation? Det är något som Expressen sammanställt fakta om patologiskt samlande och av denna kan man utläsa en bra varningslista på hur både man själv och ens omgivning kan se när och om detta beteende börjar ske – så att man kan ändra på sitt skadliga samlarbeteende.

Så ser du om ditt samlande är patologiskt

  • Oorganiserat sparande – samlande börjar som en hälsosam hobby med noggrant inslagna och hoppackade prylar samtidigt som onormalt sparande är mer slarvigt och huller om buller i staplar eller högar. Håll koll efter icke-omsorgsfullt samlande!
  • Platsen tar slut – samlande i hobbyform letar sig ofta till garderober och andra förvaringsutrymmen i hemmet efter ett par år då man fått ihop en del prylar, när dessa också blir fulla så tömmer man dessa genom att slänga eller sälja, men så gör inte en patologisk samlare utan denne överfyller ofta utan att slänga vilket gör att prylarna tillslut täcker hela hemmets ytor när det går riktigt långt. Håll uppsikt om onormala platser såsom matbord, i ugnen eller badkaret blir förvaringsplatser!
  • Kontrollbehovet växer – eftersom att samlande inte handlar om pengar utan om intresse från början brukar samlandet tillslut gå över i kontroll, samlaren bibehåller kontroll genom att inte kasta saker denne ”kan behöva” i framtiden, och det är när man sparar saker såsom matförpackningar, tidningar och andra prylar av minimalt känslomässigt värde som det börjar bli skadligt. Håll därför utkik efter när samlaren börjar sätta känslomässiga värden i saker som man av hygien eller andra skäl bör kasta och därför vägrar slänga dessa!

Känner du någon som ovanstående tre punkter passar in på eller känner du igen dig själv? För att bota patologiskt samlande behövs hjälp, så kontakta din läkare för att hitta den bästa lösningen.

 
 
 

Kontakt

Vill du att jag skriver om din samling? Eller vill du komma i kontakt med mig av andra själ? Du når mig enklast på mejl: hejsan@tusenpennor.se