Man kan samla på många olika saker i livet. Vissa kanske samlar på frimärken eller på tågmodeller, medan andra samlar kläder, pengar eller mynt. I vilket fall finns det plats för stora hobbyer att samla på saker, för att det för många tillhör vardagen att just samla. Något som många reagerar över är andras udda hobbyer. Om man är extremt galen i att samla på tidningar från 1950 och framåt kan man anses vara lite udda eller eljest, kanske verkar konstig som har ett behov av gamla tidningar som ingen vill läsa. Men för den personen som samlar tidningarna är det viktigt. Möjligen inte för själva läsningen utan för att man lyckas hitta dem. Det är som att många tycker det är fel att gå på casino.

Sortera och släng ibland

För en del kan samladet ibland gå till överdrift. Exempelvis kan det ta helt andra proportioner när ens samlande övergår i en mani att hitta saker. I sådana lägen blir det varken roligt för en själv eller för sina närstående. Det finns en överhängande risk att man hamnar i en situation där man helt enkelt går över gränsen för vad som är okej att ha en samling. På TV går idag en programserie i USA under namnet Maniska samlare, där man får träffa på personer som har så pass mycket samlade saker i sina hem att de knappt kommer in själva. Eftersom många som medverkar i det programmet bara samlar sina saker på hög, märker de inte hur snabbt högarna växer. Därför får de i programmet hjälp att bli av med det som man inte behöver mer, för att få ett finare hem.

Här är husmorsspaltens tips för en sprudlande start på 2012: Släng det. Skänk det. Sälj det. Men ta bort det nu. Behåll det som utgör bruksföremål och konst. Om det är något i garderoben som absolut hör till modehistorien, spara det. Eller ge det till Nordiska Museet. Låt folklivsforskarna avgöra om det ska bevaras åt eftervärlden. Njut av tomheten som kommer att uppstå. Gå sedan och köp en dagbok. Försök sakta fylla den med något. Det kommer dessutom att vara det enda nästa generation är verkligt intresserade av.

 
 
 

Kontakt

Vill du att jag skriver om din samling? Eller vill du komma i kontakt med mig av andra själ? Du når mig enklast på mejl: hejsan@tusenpennor.se